Σελίδες για το δάσκαλο Σελίδες για το σχολείο
Σελίδες για τον μαθητή Πληροφορίες, ιστορικό και επικοινωνία e-φημερίδα: Μηνιαίο διασχολικό περιοδικό 100 παιχνίδια για την αυλή Νόμοι, εγκύκλιοι, προεδρικά διατάγματα Ομιλίες, ποιήματα, τραγούδια και σκετς Εκατοντάδες διευθύνσεις σχολείων, ιδρυμάτων και οργανισμών Βοηθήματα για τη γλώσσα, τα μαθηματικά, το γραφείο και άλλα
 
για το σχολείο: σχολικές γιορτές

σκετς χριστουγέννων-πρωτοχρονιάς
το προσκύνημα των μάγων και των βοσκών
πρόσωπα: Παναγία, Ιωσήφ, τρεις μάγοι, τρεις βοσκοί

(η σκηνή παριστάνει το σπήλαιο της Βηθλεέμ. Στο βάθος κάθεται η Παναγία, κρατώντας στην αγκαλιά της το νεογέννητο Χριστό. Δίπλα της στέκεται ο Ιωσήφ. Από μαγνητόφωνο ή από χορωδία ακούγεται η ψαλμωδία. «Η παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει...» Φθάνουν σε λίγο οι βοσκοί).

Βοσκός Α΄: Σ' αυτό εδώ το μέρος σταμάτησε το μεγάλο τ' αστέρι. Εδώ πρέπει να γεννήθηκε ο Χριστός, που περιμέναμε χρόνια σύμφωνα με τις προφητείες.

Βοσκός Β΄: Να εκεί στο βάθος της σπηλιάς κάτι βλέπω. Πάμε γρήγορα να δούμε.
(πλησιάζουν)

Βοσκός Γ΄: Τι ιερή στιγμή! Τι μεγάλο θαύμα. Έχουμε μπροστά μας το γιο του Θεού. Γεννήθηκε ταπεινά, μέσα σ' αυτό το φτωχικό σπήλαιο, για να δείξει την απλότητά του σε όλους εμάς.
(Γονατίζουν κοντά στο Χριστό. Υψώνουν τα χέρια τους).

Βοσκός Α΄: Σ' ευχαριστούμε, θεέ μου, που μας αξίωσες να δούμε το γιο σου και σωτήρα του κόσμου.

Βοσκός Β΄: Δεν είμαστε πλούσιοι και δεν έχουμε ακριβά δώρα, να σου χαρίσουμε. Τα μόνα δώρα είναι η αγάπη μας και η λατρεία μας για σένα, καλέ μας Χριστούλη.

Παναγία: Ο γιος του Θεού δεν έχει ανάγκη από πλούσια δώρα. Χρειάζεται αυτά ακριβώς τα δώρα που του προσφέρετε. Σας ευχαριστώ πολύ, που του δίνεται απλόχερα την αγάπη και τη λατρεία σας.

Βοσκός Γ΄: Χρόνια τώρα ο παππούς μου μου διάβασε τις Γραφές και μου έλεγε συχνά, πως δεν θ' αργήσει να έρθει ο Μεσσίας του κόσμου, που θα σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία. Και να που ήρθε απόψε στη φτωχική μας πόλη.

Ιωσήφ: Γεννήθηκε απλά και φτωχικά για να διδάξει με το παράδειγμά του την ταπεινότητα. Ας είναι δοξασμένο το άγιο όνομά Του.

Παναγία: Πηγαίνετε, καλοί μου άνθρωποι, και διαλαλήσετε σ΄ όλη τη Βηθλεέμ το χαρμόσυνο γεγονός. Πρέπει να μάθει ο κόσμος πως ο Θεός δεν το ξέχασε, πως ενδιαφέρεται γι' αυτόν και έστειλε το γιο του , για να τον λυτρώσει από τα δεσμά της αμαρτίας, που τόσα χρόνια τον βάραιναν.
(Οι βοσκοί υποκλίνονται και φεύγουν).

Ιωσήφ: Μήπως κρυώνεις Μαριάμ; Χρειάζεσαι τίποτα για το παιδί;

Παναγία: Όχι! ρίξε μόνο μια ματιά έξω και δες πως είναι ο καιρός. Δεν ξέρω, αν θα μπορούμε να μείνουμε άλλο βράδυ εδώ. Από αύριο ελπίζω να αδειάσει κάποιο πανδοχείο στην πόλη και να βρούμε ένα δωμάτιο. Εδώ στο σπήλαιο δεν μπορώ να φροντίσω το παιδί όπως θέλω.
(Ο Ιωσήφ βγαίνει λίγο προς τα έξω και κοιτάζει).

Ιωσήφ: Ο καιρός εξακολουθεί να είναι άσχημος. Τα γύρω βουνά είναι κατάλευκα από το χιόνι. Φυσά δυνατός αέρας. Κάποιους βλέπω όμως να έρχονται κατά 'δω καθισμένοι στις καμήλες τους.

Παναγία: Ποιοι να είναι άραγε;

Ιωσήφ: Δεν ξέρω! Φαίνονται ηλικιωμένοι. Να! σταμάτησαν εδώ μπροστά στη σπηλιά.
(Έρχονται τρεις μάγοι. Στα χέρια τους κρατούν δώρα. Μπαίνουν στη σπηλιά και γονατίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο μπροστά στη Παναγία και το Χριστούλη).

Μάγος Α΄: Ας είναι ευλογημένο στους αιώνες το όνομα του Θεού, που με αξίωσε να δω προτού πεθάνω το γιο του και Σωτήρα του κόσμου.
(Πλησιάζει και του προσφέρει το δώρο του).

Μάγος Β΄: Τώρα μπορώ να πεθάνω ευχαριστημένος, που οι προβλέψεις μου βγήκαν αληθινές και αξιώθηκα να δω με τα ίδια μου τα μάτια τον αναμενόμενο Μεσσία. Δέξου, μητέρα του Θεού, το μικρό αυτό δώρο για το Θεό, που μας γέννησες.
(Πλησιάζει και προσφέρει το δώρο του).

Παναγία: Σ' ευχαριστώ, μεγάλε σοφέ της Ανατολής.

Μάγος Γ΄: Με ιερή συγκίνηση αντικρίζω μπροστά μου το θεόσταλτο Μεσσία. Τα σημάδια τ΄ ουρανού βγαίνουν αληθινά. Θα γυρίσω ευτυχισμένος στην πατρίδα μου. Αυτό που ζητούσα το βρήκα. Σ΄ ευχαριστώ Θεέ μου. (Σηκώνεται και πλησιάζει προς την Παναγία) Αυτό το άρωμα ας είναι σύμβολο της άγιας ζωής του νεογέννητου Σωτήρα μας. (Του προσφέρει το δώρο Του).

Παναγία: Σας ευχαριστώ όλους σας. Πριν λίγο, οι απλοί άνθρωποι του λαού, οι βοσκοί, και τώρα εσείς οι μάγοι, οι σοφοί του κόσμου προσκυνήσατε το γιο του Θεού. Αυτό δείχνει πως και οι φτωχοί και οι σοφοί δέχτηκαν με χαρά τον ερχομό του. Σ΄ ευχαριστώ, Θεέ μου, που φώτισες όλους αυτούς ν΄ ανοίξουν τις καρδιές τους στο γιο του Θεού.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ
ΤΕΛΟΣ
 
Site Meter