ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΓΩΓΟΥ

Τη Δευτέρα 26/4/2004 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στη μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και στο ιστορικό χάνι του Χατζηγώγου. Στην εκδρομή αυτή συμμετείχαν όλες οι τάξεις τους σχολείου.

Το μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας κτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄Παλαιολόγο και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής τέχνης. Οι τοιχογραφίες του καθολικού του είναι της κρητικής σχολής και διατηρούνται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Εντύπωση προκαλεί επίσης το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Το χάνι του Χατζηγώγου χρησιμοποιήθηκε από τον διάδοχο Κωνσταντίνο σαν στρατηγείο κατά την προέλαση του ελληνικού στρατού στη Μακεδονία το 1912-13. Δίπλα του κτίστηκε ένα μικρό μουσείο με εκθέματα πολεμικών στολών,όπλων,φωτογραφιών και πολεμικών σχεδιαγραμμάτων της εποχής εκείνης.Το χάνι διατηρείται άψογα συντηρημένο και πίσω από το κτίριο υπάρχουν χώροι που αναπαριστάνουν τα σαμαράδικα, τα πεταλωτήρια και τα σιδεράδικα που λειτουργούσαν για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδρομή αυτή πατώντας στις συνδέσεις παρακάτω. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε το φύλλο εργασίας της εκδρομής.

 

Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας:

1η φωτογραφία

2η φωτογραφία

3η φωτογραφία

4η φωτογραφία

5η φωτογραφία

 

Χάνι του Χατζηγώγου:

1η φωτογραφία

2η φωτογραφία

3η φωτογραφία

4η φωτογραφία

5η φωτογραφία

6η φωτογραφία

7η φωτογραφία

8η φωτογραφία